Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Στατιστικής 2021, Ευρωπαϊκή Φάση – Αποτελέσματα

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Νικητές του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Στατιστικής

Οι συνδιοργανωτές του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Στατιστικής 2021 στην Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021 και στον οποίο συμμετείχαν πάνω από 11.000 μαθητές από 16 χώρες, ανακοινώνουν τα αποτελέσματα πιο κάτω.

Σε συνέχεια της πολύ απαιτητικής εθνικής φάσης, οι νικητήριες ομάδες από κάθε χώρα που συμμετείχε στο διαγωνισμό κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα βίντεο διάρκειας δύο λεπτών με αντικείμενο την παραπληροφόρηση. Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να παρουσιάσουν τις ιδέες τους για τις προκλήσεις που πηγάζουν από την παραπληροφόρηση στην κοινωνία και τον ρόλο των επίσημων στατιστικών. Παρά τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία Covid-19, οι μαθητές δημιούργησαν μερικά πολύ αξιόλογα βίντεο.

Η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, αξιολόγησε τα 61 βίντεο που υποβλήθηκαν και επέλεξε τα 5 κορυφαία της κάθε ηλικιακής ομάδας, 14-16 (30 εργασίες) και 16-18 (31 εργασίες).

 

Νικητές της ηλικιακής ομάδας 14-16 ετών

Η ομάδα TEGLZAROŽE (Σλοβενία) λαμβάνει το πρώτο βραβείο στην ηλικιακή ομάδα 14-16 ετών, με ένα πολύ ψυχαγωγικό βίντεο αναφορικά με το δύσκολο θέμα της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Η κριτική επιτροπή πείσθηκε από τη μοναδική και προσωπική προσέγγιση που συνδυάζει την καλή αφήγηση και τις καλλιτεχνικές δεξιότητες – η ομάδα δημιούργησε ακόμη και ένα τραγούδι!

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η ομάδα LUSITANOS (Πορτογαλία) με το πολύ καλά σχεδιασμένο βίντεο με θέμα την πρακτική “greenwashing” που εφαρμόζουν κάποιες επιχειρήσεις.

Η ομάδα GIMNACK21 (Κροατία) καταλαμβάνει την τρίτη θέση με μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση σχετικά με την παραπληροφόρηση και το διαδίκτυο.

Οι ομάδες AEROSTATS (Γαλλία) και ESPRO (Κύπρος) καταλαμβάνουν την τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

 

Νικητές της ηλικιακής ομάδας 16-18 ετών

Στην ηλικιακή ομάδα 16-18 ετών, το πρώτο βραβείο απονέμεται στην ομάδα VERDE (Πορτογαλία). Μέσα από μια σύντομη ιστορία, το δημιουργικό τους βίντεο δείχνει πολύ αποτελεσματικά τον τρόπο με τον οποίο διαδίδεται η παραπληροφόρηση. Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τη σαφήνεια του μηνύματος και τα συναισθήματα που μεταφέρει το βίντεο.

Η ομάδα MARIE (Βέλγιο) καταλαμβάνει, με ελάχιστη διαφορά, τη δεύτερη θέση με το πολύ καλά ισορροπημένο βίντεο κινουμένων σχεδίων σχετικά με την παραπληροφόρηση που υπάρχει στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Το βίντεο της ομάδας STATHLETES (Κροατία), το οποίο περιλαμβάνει ισχυρά παραδείγματα ψεύτικων ειδήσεων, καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Η ομάδα PLAN_XY (Σλοβενία) και η ομάδα STATS A-ALPEON (Ιρλανδία) συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, παίρνοντας αντίστοιχα την τέταρτη και την πέμπτη θέση.

 

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 16 Ιουνίου 2021 η ώρα 18:00 (ώρα Κύπρου).  Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

 

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν εμπειρογνώμονες και άτομα που επηρεάζουν την κοινή γνώμη στους τομείς της στατιστικής, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της εκπαίδευσης και των οικονομικών, ως ακολούθως:

Alessandro Cascavilla, economist and influencer, Italy

Anabel Forte, statistics (associate) professor and disseminator, Spain

Hanan Abdelrahman, mathematics educator, Norway

Lusine Gregorian, media literacy specialist at Media Initiatives Center, Armenia

Nina Loginova, executive board member, European Youth Press

Pauliina Ilmonen, assistant professor statistics, Finland

Petr Mazouch, statistics professor and EMOS member, Czechia

Timothée Gidoin, cofounder of Datagora, a mini-media and platform specialized in democratization of public statistics, France

Tim Allen, Deputy-Head of Dissemination at Eurostat, chairman of the jury

Με τη βοήθεια 4 κριτών της Eurostat για το πρώτο μέρος της αξιολόγησης: Ivana Jablonska, Maja Islam, Martin Karlberg and Stefano Abruzzini.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του διαγωνισμού στη διεύθυνση:ESC_2021 (esc2021.eu)

 

Για να παρακολουθήσετε όλα τα βίντεο του Ευρωπαϊκού τελικού κατά ηλικιακή ομάδα κάνετε κλικ στους εξής συνδέσμους:  14-16,  16-18 .

 

  Next Article

Διαδικτυακή Εκδήλωση “Η Στατιστική Επιστήμη στα σχολεία: παρόν και μέλλον” (ενημέρωση με τα video των ομιλιών)

You may also like