θλίψη για τον θάνατο του Καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής, Παντελή Δαμιανού.

Author: No Comments Share:

Η Κυπριακή Στατιστική Εταιρεία εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής, Παντελή Δαμιανού.  Ο Παντελής Δαμιανού απεβίωσε σε ηλικία 67 ετών, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο, δίνοντας δύναμη και παράδειγμα στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του

Ο Παντελής Δαμιανού υπήρξε ένα πολύτιμο μέλος της κοινότητάς του με σημαντική συνεισφορά στο επιστημονικό του πεδίο, στην Πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.

Από τα πρώτα ακαδημαϊκά μέλη του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής και του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπήρξε μέντορας για πάρα πολλούς φοιτητές και μεταδιδακτορικούς ερευνητές. Ήταν ένας εργατικός και γενναιόδωρος συνάδελφος.  Σε όλες του τις αποφάσεις είχε γνώμονα πάντα το καλό του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής καθώς και του Πανεπιστημίου Κύπρου γενικότερα.

΄Ελαβε το Πτυχίο Μαθηματικών από το University of New Hampshire (1977).  Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο UCLA, ΗΠΑ, όπου έλαβε το δίπλωμα Μάστερ (Μ.Α., 1980) και στη συνέχεια το διδακτορικό του δίπλωμα από το University of Arizona, ΗΠΑ (Ph.D., 1989).  Εργάστηκε στην εταιρεία Farmers Insurance Group ως Actuarial Analyst και δίδαξε στο University of Arizona (Επίκουρος Καθηγητής, 1989-1991), και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Επίκουρος Καθηγητής 1991-1994, Αναπληρωτής Καθηγητής 1994-2004, Καθηγητής από 2004).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονταν στις Ομάδες Lie, στα Χαμιλτονιανά Συστήματα, στη Διαφορική Γεωμετρία και στη Θεωρία Αριθμών. Δίδαξε αρκετά μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είχε πρωτοστατήσει στην ίδρυση διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής με τα Τμήματα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Poitiers, Γαλλίας. Ο Παντελής, διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής. Η απώλεια του Παντελή Δαμιανού αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στους οικείους του, την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και την κοινωνία.

Αιωνία του η μνήμη.

  Next Article

Έφυγε ο Θεόφιλος Κάκουλλος, ο θεμελιωτής της Μαθηματικής Στατιστικής στην Ελλάδα

You may also like