Ευρωπαϊκή Μέρα Στατιστικής “Καλύτερα δεδομένα. Kαλύτερη ζωή”

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η 20η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Μέρα Στατιστικής, από το 2016, μετά από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνης για Στατιστικά Θέματα (European Statistical Advisory Committee – ESAC) και με την στήριξη των μελών του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (European Statistical System) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Φέτος, η Ευρωπαϊκή Μέρα Στατιστικής θα εορταστεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, συνεχίζοντας ναεστιάζει στο διεθνές θέμα «Better data. Better lives» (“Καλύτερα δεδομένα. Kαλύτερη ζωή”),αλλά και υιοθετώντας για το 2018 τον πάντα επίκαιρο τίτλο “Στατιστικές Σήμερα για ένα Καλύτερο Αύριο”. Για φέτος, το επίκεντρο των εορτασμών βρίσκεται στην Γερμανία και συγκεκριμένα στην πόλη Μπάμπεργκ όπου διεξάγεται το συνέδριο “Conference of European Statistics Stakeholders 2018”(https://www.uni-bamberg.de/en/cess2018/).

Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Μέρας Στατιστικής σκοπό έχει να τονίσει την αξία των «επίσημων στατιστικών». Ο όρος επίσημες στατιστικές αναφέρεται στη στατιστική ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων που γίνονται με σκοπό να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις στη χάραξη ορθών και τεκμηριωμένων πολιτικών που στοχεύουν στην ευημερία του κράτους και των πολιτών.

Μέσα από τις εκδηλώσεις που διεξάγονται κάθε χρόνο αυτή τη μέρα δίνεται η ευκαιρία στους Ευρωπαίους στατιστικούς να συναντήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με τους χρήστες της Στατιστικής είτε αυτοί προέρχονται από την ακαδημαϊκή/ερευνητική κοινότητα, είτε από τον επιχειρηματικό κόσμο ή ακόμη και με απλούς πολίτες που χρησιμοποιούν τη Στατιστική ως εργαλείο στις καθημερινές τους εργασίες.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Μέρα Στατιστικής, όσο και η Παγκόσμια Μέρα Στατιστικής που θα εορταστεί το 2020για τρίτη φορά, τονίζουν τον κρίσιμο ρόλο που έχει να διαδραματίσει ηπληροφορία που προκύπτει μέσα από στατιστική ανάλυση υψηλής ποιότητας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, τονίζεται εμφαντικά η ανάγκη να παρουσιάζονται έγκαιρα, αξιόπιστοι στατιστικοί δείκτες οι οποίοι θα καταγράφουν την πρόοδο μιας χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Μέρα Στατιστικής αποκτά φέτος ιδιαίτερη σημασία για τους Στατιστικούς στην Κύπρο, αφού για πρώτη φορά γιορτάζεται και τιμάται και από τη νεοσύστατη Κυπριακή Στατιστική Εταιρεία. Στα πλαίσια των εορτασμών, η Κυπριακή Στατιστική Εταιρεία ανακοινώνειτη συμμετοχή της στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Στατιστικής 2019. Ο διαγωνισμός, που καθιερώθηκε μετά από πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος, διοργανώνεται για δεύτερη φορά στην Κύπρο με συνδιοργανωτές τη Στατιστική Υπηρεσία, το Υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Κυπριακή Στατιστική Εταιρεία και σκοπό έχει την προώθηση της στατιστικής παιδείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Περισσότερες πληροφορίες για τονΕυρωπαϊκό Διαγωνισμό Στατιστικής 2019 στην ιστοσελίδα http://esc2019-cyprus.cystat.gov.cy.

Previous Article

Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Στατιστικής 2019

Next Article

‘Ενταξη στη FenSTATS

You may also like

Αφήστε μια απάντηση